2013. augusztus 11., vasárnap

Finom csülök

No ez igazából leginkább a főtt bajor csülökre fog hajazni, de persze nem az, mert nem pepecselünk apróságokkal. Ami kelleni fog:
  • sertés csülök, mondjuk 1 kg;
  • 3-4 fej hagyma;
  • fűszerek (, bors, fokhagyma, kömény, zöld bizbasz);
  • még fűszerek;
  • olaj;
  • Soproni;
Alaptábor, jó ezek nem félöklömnyi darabok, így is lehet
Adott a szokásos egyetlen lábosunk (de persze flancosabb cuccban is meg lehet csinálni, ha van kéznél valami jénai tál), ebbe megy minden. A hagymát karikákra, félkörökre vágjuk, a csülköt megtisztítjuk, aztán egészséges félöklömnyi darabokra. A hagymát szokás kis kockákra felaprózni, de ezt csinálja az, akinek van hozzá kedve és ideje. Innen két út van, egyik szerint rétegesen hagyma-csülök-fűszerek pakoljuk bele a cuccot, közben öntögetjük rá finoman az olajat és a sört. A másik lehetőség (the dirty way), hogy egyszerre belevágunk mindent a lábosba, felöntjük olajjal és egy kevés sörrel, majd ezt addig masszírozzuk, amíg a húsokra is tapad legalább annyi fűszer mint a kezeinkre.
Sörben úszós, kézzel masszírozós megoldás
Ne felejtsük el megsózni, habár ezt a végén is lehet, de azért amatőr hiba kihagyni. Ja és kömény mindenképp kell bele, sok. Ami hús és nincs szárnya, azt köménnyel esszük. A végén lehet variálni a sörrel, hogy teljesen ellepje-e a húst és ebben főzzük a cuccot, vagy hagyjuk a husi felét kilógni rajta némi hagymával, hogy a gőzben párolódjon és süljön majd. Előbbinél tényleg érdemes a hagymát felaprózni és nem is kell bele olyan sok, mert ami az aljára kerül az ilyen elázott izé lesz, ami persze finom, mert hagyma, de azért nem az igazi. Ha nem lepjük el teljesen a cuccot sörrel, akkor részint több marad nekünk, másrészt a tetején a hagyma szépen meg tud sülni. Mindegy melyik utat választjuk, finom lesz.
Itt épp nem voltunk lusták krumplit sütni mellé
Ha rendben úszik a cucc, akkor hűtőbe vele és egy bő fél napig érdemes pácolni. Utána sütőben 180-220 °C-on 1.5-2.5 órán át kínozzuk. Igényesség szerint lehet mellé valami köretet készíteni, de önmagában kenyérrel is király. Ha nem túl olajos a leve, akkor azt is fel lehet itatni kenyérrel, a Norbi Update nevében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése